Man skelner mellem plastglas, mineralglas og polycarbonat. Alle brilleglas, uanset type er i dag uv-beskyttende. For meget uv-lys øger risiko for eks. svejseøjne og grå stær; men er samtidig årsagen til at vi ikke bliver solbrændte under brillen.
I dag bliver langt størstedelen af brilleglas leveret i plast/kunststof. Disse er fremstillet af et let, organisk materiale. Før i tiden blev disse fravalgt fordi de var blødere i overfladen end mineralglassene, og dermed havde en kortere levetid. Dette problem er imidlertid løst i dag, hvor man kan hærde overfladen så holdbarheden stort set er den samme. Plastglasset er også splintfrit, hvorfor det altid anbefales til børnebriller, sportsbriller og arbejdsbriller.
Mineralglasset er 30-50 % tungere, men tyndere end plastglasset. Uden belægninger er mineralglasset mest modstandsdygtigt overfor ridser i forhold til plast.
Polycarbonat bruges mest til sikkerhedsbriller, hvor der i nogle tilfælde stilles ekstra skærpede krav til brudstyrke og slagfasthed. Materialet er let som plastglas men leveres tykkere hvorved vægten jo øges.
De fleste glastyper fan leveres med alle de forskellige overfladebelægninger eller i et farveskiftende materiale.
Farveskiftende brilleglas er et brilleglas der bliver mørkere, når det udsættes for uv-lys, og toner ned igen når uv-lyset igen aftager. Det bliver altså til et solglas når man går ude i solskinnet, og er kun let tonet, når man er indendørs. Det er altså ikke lysintensiteten men uv-lyset, der får glasset til at skifte. Glasset vil altså ikke skifte ved kunstigt lys og skifter ikke optimalt inde i en bil, da vi har uv-filter i bilruderne.
Glasset er en god løsning for dem der hele tiden har behov for en solbrille, færdes meget ude og er lysfølsom. Ulemperne kan være at glasset er hurtigere til at blive mørkt end til at blive lyst igen. Går man ud og ind hele tiden, eller går man ind i en forretning, må man leve med solbrilleeffekten i nogle minutter før glassene igen er blevet til almindelige brilleglas. Desuden bliver glassene aldrig helt uden tone, selv når de er lysest. Man skal altså kunne acceptere en vis grundtone, typisk 10-12%.
Til eks edb anbefaler men et klart brilleglas. Farveskiftende brilleglas leveres i plast og mineralglas, og fås i en brun og grå nuance.
En fast tone fås derimod i alle tænkelige farver og intensiteter. De mørke toner til solbriller, de gule toner til kontrastbriller og de lette toner til at understrege selve brillens udseende.
Hærdning af overfladen bruges til plastglas for at øge holdbarheden. I dag er den stærkeste overfladehærdning integreret i antirefleksbehandlingen.
Antirefleksbehandling af brilleglasset formindsker generende reflekser og øger lysgennemstrømningen (lystransmitteringen). Det minder altså mere som ”at se igennem ingenting”. Antirefleksbehandlingen findes i forskellige kvaliteter, og leveres både på plast og mineralglas.
Højtbrydende brilleglas formindsker tykkelse og vægt at et brilleglas. Jo stærkere styrke og større en brille er, jo større betydning har brydningsindekset. Standart brydningsindeks er, for både plast og mineralglas, 1,5 Brydningsindeks 1,6 er således tyndere og lettere og 1,7-1,8 endnu tyndere. Man skal som bekendt ikke ”skyde gråspurve med kanoner” og købe 1,8-glas til en lille brille med lav styrke; men rådføre sig med optikeren og sin pengepung. Tyndere glas giver også færre forvrængninger og dermed bedre synskomfort.
Som tillæg skal nævnes at de højtbrydende materialer samtidig har den egenskab, at de er mere seje/flexible, hvorfor de altid anbefales til brilleglas med hulboring.