Læs mere om øjensygdomme

AMF - forkalkning

AMD - forkalkning

Den almindelige betegnelse “forkalkning i øjet”, dækker normalt over sygdommen “aldersrelateret macula degeneration” AMD. Det drejer sig om den gule plet, et 1 kvadratmillimeter stort område på vores nethinde, som kan blive mere eller mindre påvirket af sygdommen.

Nethinden består af to slags sanseceller, tap- og stavceller. Tappene som næsten kun er koncentreret i den gule plet, bliver brugt til at fokusere med. Tappene kan se farver og bruges i almindelig belysning.. Stavene anvendes til orienteringssyn og i tusmørke. Stavene kan ikke fokusere, altså se på en bestemt ting, og de kan ikke se farver.

Den gule plet, kaldet macula, er det område på nethinden, hvor billedet falder, når vi fokuserer på noget . Billedet der falder på den gule plet bliver skarpt, hvis øjet har et normalt optisk system, eller når lysstrålerne samles til et skarpt billede ved hjælp af briller eller kontaktlinser. Da AMD kun rammer den gule plet, bliver man ikke total blind af sygdommen; men får mere eller mindre udtalte problemer med at læse og fokusere.

Jo ældre vi bliver, desto større er risikoen for at udvikle AMD. Sygdomme og arvelige faktorer kan også have betydning.

Man deler AMD op i en “tør” og en “våd” form.

En “tør” form er langt den hyppigste. Den udvikler sig langsomt, og rammer sjældent hele den gule plet.​

Ved den “våde” form optræder symptomerne ofte relativ pludseligt. Disse medfører ofte betydelig synsnedsættelse, og det er af stor betydning, at øjenlægen bliver kontaktet hurtigst muligt. Øjenlægen kan til tider, ved tidlig indsats, hindre sygdommen i at udvikle sig yderligere; men for at komme i tide, skal man jo kende symptomerne.

Rette linier kan blive skæve, billeder forvrænges, læsevanskeligheder bliver mærkbart forværret, og man kan måske se en plet i sit synsfelt.

En hurtig og rigtig god test, er at se på et Amsler-kort. Amsler-kortet er et stregkors med en sort prik i midten. Fokuserer man, med et øje ad gangen, og med sine læsebriller på, på den sorte prik i midten af stregkorset, skal alle linier omkring prikken fornemmes som ensartede kvadrater eller lige linier lodret og vandret.

Ved AMD vil linjerne bue eller områder fornemmes væk eller mørkere eller ulige i kvadrat-størrelser.

Testen bør, hvis man er arvelig disponeret eller tilhører risikogruppen, foretages regelmæssigt, og endelig kun med et øje ad gangen.

Testen kan laves hos Alfa Optik i forbindelse med den almindelige synsprøve. Ligeledes kan man hos Alfa Optik få udleveret et Amsler stregkors, så man hjemme kan teste sin gule plet for AMD.​

Alfa Optik

Kordilgade 35, 4400 Kalundborg

Klik her for rutevejledning

CVR: 30726553

Kontaktinformation

Telefon: 59 51 01 93

E-mail: info@alfaoptik.dk​​​

Kontakt os for et godt tilbud.

Åbningstider

Mandag - fredag: 9.30 - 17.30

Lørdag: 9.30 - 13.00

Søndag: lukket